Stamboom - Person Sheet
Stamboom - Person Sheet
NameWillem Jacob Keijmps *
Birthbef 1475, Oirschot NB
Deathbetween 1534 and 22 aug 1545, Oirschot NB
OccupationSchepen van Oirschot in 1530
Spouses
ChildrenJacob (-<1530)
 NN
 Barbara (->1561)
 Jan sr. (-<1545)
 Jenneken Willem (-<1545)
Notes for Willem Jacob Keijmps *
Schepen van Oirschot in 1530, 1533, vermeld volwassen in 1524; ORA Oirschot 1540; kinderen maken erfdeling Oirschot 22-8-1545 (ORA Oirschot 135b fol 55 ff, no. 382/382a). Mogelijk geboren voor 1480. Op 15-10-1533 in een belending: de weduwe en kinderen van Willem Jacop Keijmps; echter op 22-11 is hij nog getuige-schepen. NB: de kwartierstaat Coolen geeft (ten onrechte) als vader Jacob Willems Keijmp.
ORA Oirschot (Toirkens 126b fol 14 no 82 dd 14-3-1499) Willem Jacop Keijmps verkoopt aan Dirck Janssen van der Heijden een stuk land groot ca. een lopenzaad, gelegen in herdgang Nasstenbest, b.p. de koper, Lijsken Simons, Peter Engelen, Beertken. Hieruit moet de koper jaarlijks een blank betalen. Nog verkoopt hij een stuk land gelegen in de Braecken daar groot ca. anderhalf lopenzaad, b.p. Jans van der Heijden, het erf eerder van Henrick Lambrechts, het erf genoemd het Hoolbraeck, Jacop Keijmps de oude en zijn kinderen.
Idem (fol 34 no 194-5 dd 24-12-1499) Willem Jacop Keijmps heeft beloofd aan Henrick, Rutger en Jan, broers en hun zuster Katharina wettige kinderen van Jan Henricks van der Vloeten, elk van hen een pacht van 11 lopen rogge te gaan betalen, Oirschotse maat, steeds op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar, op onderpand van het bezit uit de vorige akte. (Idem 195) Genoemde kinderen uit de vorige akte en Jan Henricks van der Vloten die ook handelt namens zijn zoon Jan, verklaren elk dat Willem Jacop Keijmps hun pacht van 11 lopen rogge altijd mag aflossen op Maria Lichtmisdag tegen betaling van 25 peters en 12 stuivers, elke peter gerekend tegen 18 stuivers.
ORA Oirschot (Toirkens 126c fol 17 nos 96-7 dd 25-3-1502) Henrick zoon wijlen Aert Jan Aerts verkoopt aan Willem Jacop Keijmps die een huis, tuin etc. met de ´uutvank´, groot anderhalf lopenzaad, gelegen in herdgang Naastenbest, b.p. Jan Huben van Goudenbergen, met de ´uutvank´ aan de gemeijnte. Lasten hieruit zijn 5 lopen rogge en 6 Bossche zesters rogge in Den Bosch te leveren en anderhalve oude grote, verder de grondchijns die op de nieuwe uutvank is gezet of nog gezet zal worden door de heer. Dat huis etc. had Henrick eerder gekocht van Thomas Gielis. (Idem 97) Henrick uit de vorige akte als verkoper verklaart dat hij door Willem is betaald met een bedrag van 25 peters van elk 18 stuivers voor de koop van het huis.
ORA Oirschot (Toirkens 126c fol 24 no 123-4 dd 22-4-1503) Lenaert zoon wijlen Jacop Keijmps en Willem Corstens van den Hovel als man van Adriaan dochter van wijlen genoemde Jacop Keijmps, doen afstand van hun aanspraken ten behoeve van Willem zoon wijlen Jacop Keijmps, inzake een stuk land genoemd de Loebosch, groot 3 lopenzaad, dat hen drieen eerder samen in een deling was toebedeeld, gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. Gerard Geerlicks, Mathijs Janssen, de straat, Henrick Willem Aelbrechts. (Idem 124) Rutger zoon Jan Henricks van der Vloeten verkoopt aan Willem zoon wijlen Jacop Keijmps het 1/5e deel van een beemd die in totaal anderhalf bunder groot is, gelegen in de Vloet in het Gunsterslaer, b.p. Claes van Delft, Steven Godschalks, Henrick van den Gasthuijs te Roij. Lasten hieruit zijn het 1/5e deel van 9 oude groten.
ORA Oirschot (Toirkens 130a fol 385 no 224 dd 21-7-1527) Er is een bepaald conflict ontstaan tussen Willem Jacop Keijmps als man van Ijken dochter van wijlen Jan Henrickss van der Vleuten , verder Aert Joerden Stockelmans als man van Katalijn ook dochter van genoemde Jan Henricks van der Vlueten, beide dochters verwekt bij Barbara Andries van den Laeck zijnde eerste vrouw van genoemde Jan als partij ter ener zijde en verder Gerard Jan Henricks (van der Vleuten) als partij ter andere zijde. Het geschil handelt over bepaald bezit, waarvan genoemde Willem en Aert beweren dat ze daar zeker aanspraken op hebben en ze beweren dat genoemde Gerardt dat bezit nu gebruikt of gebruik heeft gehad in het verleden danwel diens vader. Het betreft een beemd genoemde Bestert, gelegen in herdgang Verrenbest, en het handelt ook nog over ander roerend en onroerend bezit. Partijen hebben om het geschil op te lossen nu de bemiddeling ingeroepen en zich onderworpen aan 4 arbiters. (…) De uitspaark van de arbiters is nu als volgt. Genoemde Gerart Jan Henricks (van der Vlueten) wordt verplicht om aan Willem en Aert die tussen nu en a.s. St. Barbaradag die 20 karolusguldens te geven en zulks omdat indertijd, toen er een boedelverdeling heeft plaatsgevonden of een of andere overdracht van het bezit is gedaan tussen hun broers en zusters, dat toen genoemde Iken en Katalijn beiden nog minderjarig waren na de dood van genoemde Barbara. Verder is de uitspraak van de arbiters dat Willem en Aert als echtgenoten afstand doen ten behoeve van genoemde Gerard op eneige aanspraken op de genoemde beemd de Bestert, en ook inzake alle roerend en andere bezit dat wijlen Jan Henricks van der Vlueten gebruikt heeft gehad of gehad mocht hebben en dat aan Gerart was beloofd om te mogen worden gebruikt en waarin Willem en Aert of enigerlei manier aanspraken in gehad zouden kunnen hebben. Hiermee hebben de arbiters hun uitspraak beeindigd, behalve in geval van onduidelijkheden hierin, behouden zij zich het recht voor om zulks later uit te leggen.
Idem (fol 393 no 238 dd 24-8-1527) Willem Jacop Keijmps heeft aan Adriaen Coelen die de helft van een beemd verkocht, waarvan de andere helft eigendom is van Andries Meeus, welke totale beemd wordt genoemd de Borggraft en is gelegen in herdgang Verrenbest, b.p. het erf genoemd ‘t Grimmen, Andries Meeus, het erf dat eigendom is van de kantorij van Oirschot, en meer anderen, het erf genoemd de Kievitshorst.
Betrokken in het bierproces van 1527, Zie 103.046
Willem verklaart daarbij (no 342): … heeft in Oirschot ongeveer 25 jaar bier gebrouwen en soms 23 keer en soms 24 keer per jaar, per keer meestal 11 of 12 tonnen. Soms heeft hij per jaar afgerekend met 2 en een halve Rijnsgulden, soms betaalde hij 4 Rijnsguldens en naderhand 5 Rijnsgulden en ook 5 en een halve Rijnsgulden, maar voor zover hij weet nooit meer dan dat. En soms heeft hij per brouwsel afgerekend en dan 4 stuivers gegeven en soms 4 en een halve stuiver, maar niet meer. En hij heeft zulks nooit graag betaald omdat hij van mening was dat men eigenlijk geen gruitgeld verschuldigd was. En hij heeft van zijn ouders ook nooit vernomen dat ze dat gruitgeld betaalden.
ORA Oirschot (Toirkens 130a fol 92 no 257 dd 26-7-1528) Eerder had Willem Jacop Keijmps voor schepenen van de stad Den Bosch een jaarlijkse rente van 6 gouden Karolusguldens beloofd te betalen aflosbaar met 100 guldens, en wel aan Ambrsio den Cremer die in Den Bosch woont en meestal Bruisten wordt genoemd. Deze 100 gulden had Willem weer overhandigd aan Goijaert van den Hoevel en aan Jan Lucas van den Schoet en deze laatsten Goijaert en Jan hadden die voor schepenen van Den Bosch beloofd die rente van 6 gulden zodanig te betalen aan Bruisten dat Willem Jacop Keijmps daarvoor gevrijwaard zou blijven. Die 100 gulden hadden Goijaert en Jan op hun beurt weer aan Ansem van Lievelt en aan Gerart Jan Henriks overhandigd zoals Ansem en Gerard hier voor ons hbben bekend. Daarom beloven Ansem en Gerart nu die 6 Karolusguldens zelf te gaan betalen en ze zullen die binnen nu en 3 jaar aflossen.
ORA Oirschot (Toirkens 131a fol 84 no 301 dd 30-10-1530) Rutger Dirck Hermans heeft aan Willem Jacop Keijmps, onze collega-schepen die een jaarlijkse rente verkocht van 2 gulden met de achterstallige en lopende termijn, welke rente Dirck Ardts van der Hoven als man van Heijlwich eerder aan genoemde Rutger had beloofd, op onderpand van een akker genoemd de Rust, groot 2 en een halve lopenzaad, gelegen in herdgang Verrenbest in de Hoochakkers aldaar, b.p. Ardt Lenaerts, de kinderen van wijlen Ardt Scoemekers, de Somerwech, Dielis Lucassen. De rente is aflosbaar tegen betaling van 37 gulden.
Idem (fol 84v no 302 dd 4-11-1530) Happo zoon van wijlen Jacop Willem Keijmps heeft beloofd om aan zijn broer Goijaert Jacop Willems die een jaarlijkse rente van anderhalve gulden te gaan betalen uit zijn zesde kindsdeel van het huis, tuiin etc., en goederen van welke aard dan ook, welk bezit hij van wijlen zijn vader Jacop heeft geerfd. Datum 4 november 1530, De rente is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag tegen betaling van 24 gouden karolusguldens.
ORA Oirschot (Toirkens 132a fol112v nos 349-350 dd 24-11-1534) Willem Jacop Keijmps heeft aan zijn zoon Henrick Willems die een hofstad verkocht waar een schaapsstal op stond, gelegen onder Gunterslaer groot ca. 14 roedes, gelegen in Oirschot herdgang Verrenbest, b.p. de gemeijnte daar, genoemde Henrick zelf. De verkoper belooft alle lasten hierin af te handelen. (idem 350) Willem Jacop Keijmps uit de vorige akte en Ijken dochter van wijlen Jan Henricks van der Vlueten (zijn wettige vrouw is doorgestreept) die in Oirschot woonachtig zijn in het bisdom van Luik, beiden gezond van lijf en leden en in het bezit van hun verstandelijke vermogens, hebben met wederzijdse instemming hun testament opgemaakt. (…)Voor eventuele begane onrechtvaardigheden vermaken ze aan de fabriek van St. Lambrechts te Luik die een stuiver een, de fabriek van de St. Peterskerk te Oirschot krijgt 25 stuivers eens, de fabriek van de St. Odulphuskapel te Best krijgt ook 25 stuivers, de fabriek van de O.L. Vrouw te Oirschot krijgt 2 stuivers eens en ter reparatie van het altaar van St. Barabara en dat van St. Katharina elk een stuiver, de 4 biddende ordes krijgen elk een lopen rogge eens na hun beider dood te betalen. Verder vermaken de testateurs elkaar aan de langstlevende van hen beiden, het vruchtgebruik van al hun bezit, samen ook met alle houtopstand etc, dat ze na hun dood zullen achterlaten en die mag dat hout etc. dan verkopen en er mee doen wat die wil en ook met inbegrip van een pacht van 2 en een halve lopen rogge te heffen van hun zoon Henrick, nog met de rente van 2 Rijnsguldens die ze jaarlijks heffen van Dirck van der Hoeven, nog met inbegrip van een Rijnsgulden per jaar die ze heffen van Goessen Scepens, nog inclusief een rente van een gulden die ze jaarlijks heffen van Loijwijch Timmermans. De langstlevende van hen mag deze rentes verkopen of belasten etc. Indien het mocht gebeuren dat de herberg waar ze thans in wonen wordt vernietigd of door brand verwoest, hetgeen ze niet hopen, dat in dat geval de langstlevende van hen als die zulks wil die weer op mag bouwen en zoveeel van het erfelijk bezit weer verkopen als daarvoor nodig ook al is dat tegen de wil van hun kinderen. Verder vermaken de testateurs hun wettige kinderen al hun bezit dat ze na hun dood zullen nalaten waarbij de dode partij met de levende moet delen, waarvan ze hiervoor geen melding hebben gemaakt en de kindskinderen staan hierbij in de plaats van hun ouders. Indien de kindskinderen geen wettig nageslacht hebben, dan versterft dat bezit op de wettige erfgenamen van hen als testateurs en wel aan de kant waarvan het bezit afkomstig is, behalve wanneer hun kinderen nog tijdens het leven van hen als testateurs al iets van dat bezit hebben gehad, dat dient weer bij de erfenis te worden ingebracht na hun dood, of men mag zolang niet meeparten totdat de anderen evenveel hebben gehad en zulks naar inzicht van de langstlevende. De langstlevende is verder verplicht ieder van degene die trouwt als huwelijkse voorwaarde evenveel te geven als de andere kinderen. De testateurs verklaren dat dit hun laatste wil is en willen het als zodanig hebben uitgevoerd maar ze behouden zich beiden het recht voor om het later alsnog te wijzigen, hetzij geheel of ten delen.
ORA Oirschot (Toirkens 135b fol los tussen 65/66 no 382B dd 22-8-1545 in boek over 1546) Voor ons zijn verschenen Henrick Jan Willems, Berbel met Dirk Verhoeven als haar voogd, Ariaentken met haar voogd Jan Gijsberts, Ijken met Jacop Dircks Happen als haar voogd, Anna met Thonis Aerts als haar voogd, verder de 4 kinderen van wijlen Jan Willem Jacop Keijmps de oude met hun voogd Dirck Verhoeven, en verder de twee kinderen van Jenneken de echtgenote van Jan Daniels zijnde Beatricks met Jan Jan Bressers haar man en verder Katalijn haar zuster met haar vader Jan Daniels als haar voogd, zijnde allen wettige kinderen van wijlen Willem Jacop Keijmps en van Ijken dochter van Jan van der Vloeten en hebben een boedelverdeling gemaakt inzake het bezit dat ze van hun vader en moeder hebben geerfd.
(…) Bij deze verdeling krijgen Henrick en Thonis Dirck Verhoeven samen het grote weiland, gelegen in Oirschot in de Vleut, b.p. Huibert Roefs, Peter van den Hovel, Jan Peters, de lopende straat. Verder krijgen ze nog 20 gulden toe vanwege de herberg.
Jan Willem Jacops krijgt de ...aetakker gelegen in de Vleutstraat, ter zelfder plaatse gelegen, b.p. de kinderen van Kathalijn Willem Peters, Peter van den Hovel, Jan Hermans, de gemeenschappelijke straat. Verder krijgt Jan nog 10 gulden vanwege de oude herberg.
Willem Willem Jacops krijgt een beemd genoemd de Deecken, gelegen in Oirschot ter zelfder plaatse als hiervoor, b.p. Peter Jans Smollers, Baet Colen, Evert van Ameroij, de gemei... Vanwege de gemeenschappelijke Horcx... krijgt hij nog ... (…) genoemde Barbel dochter van Willem Jacops krijgt een rente van 8 gulden per jaar volgens de brief daarover, ... nu door ... Sijkene ..... weduwe van genoemde Jacop..... eerder had beloofd ... onleesbare zijrand..... Verder krijgt ze nog een jaarlijkse rente van twee gulden te ontvangen van Dirk Verhoeven en verder krijgt ze nog eens twee gulden per jaar die ze zal ontvangen zodra de schepen- verdelingsbrieven zijn gemaakt. (…)Jan Peter Jan Haecks krijgt een stuk beemd genoemd de Haege ter zelfder plaatse gelegen met de Scelraven daarbij, b.p. meester Henrick van Delft, Jonker Millinck, Dirck Aerts Verhoeven. Jan moet aan de andere kinderen uit dit erfdeel 3 gulden eens betalen.
Jan Gijsbrecht Hoppenbrouwers en de kinderen van Jan Daniels krijgen de twee Hoge Akkers beiden in Best gelegen, de een akker b.p. meester Henricks van Delft, Dries Peterneefs, Henrick Maes, een doorgaande weg. De andere akker ligt ter zelfder plaatse, b.p. ... Colen, meester Henricks van Delft, Willem die Blockmaker, Ariaen van den Ecker. Verder krijgen ze nog een heiveldje ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Jan van Helmont, Thonis Vrancken, Meeus Goijaerts van den Hoevel. Dit heiveld moet overpad verlenen aan het perceel van Thomas Vrancken. Hieruit moet jaarlijks 4 en een halve gulden als rente worden betaald te Straten aan Henrick Jan Huiskens en verder krijgt dit erfdeel een bedrag van twee gulden van andere vanwege de oude herberg.
Jacop Dirck Hoppenbrouwers krijgt een akker genoemd de Parakker, ter zelfder plaatse in de zelfde herdgang gelegen, b.p. Lijn Colen met haar kinderen, Meeus Goijaerts van den Hovel, Dirk Aerts Verhoeven, Jan Peter Jan Haecks. Jacop krijgt daarnaast nog 10 gulden eens vanwege de oude herberg.
Genoemde personen hebben beloofd dat ieder de lasten op het eigen erfdeel zodanig zal betalen dat de andere erfgenamen daarvoor gevrijwaard blijven. Als er in de toekomst op iemands erfdeel meer lasten zouden blijken te drukken dan nu bekend is, dan zullen ze die voor gezamenlijke rekening nemen.
(Idem 383) Al deze personen zijn nu verschenen met uitzondering van de 4 kinderen van Jan zoon Willem Jacop Keijmps en verkopen nu aan deze 4 kinderen van Jan Willem Jacop Keijmps, de oude herberg waarin Willem Jacop Keijmps in gestorven is, gelegen in Oirschot in de Vleut aldaar, samen met alle dokumenten daarover, b.p. Lijntken Peters, Lijn Colen, Jan Hermans, de gemeenschappelijke straat. De verkopers beloven alle lasten van hun kant af te handelen, behalve een jaarlijkse rente van 18 guldens aan Jan van den Wiel in Den Bosch en de grondchijns, en nog eens 18 gulden als vervallend termijnen, waarin deze kinderen overigens wel hun aandeel hebben. Als er in de toekomst meer lasten op blijken te drukken dan nu bekend is dan zullen ze die samen voor hun rekening nemen.
(Idem 384) Genoemde 4 maagden (??) hebben beloofd met hun voogd Dirck Aerts Verhoeven om aan de erfgenamen van Willem Jacops Keimps die per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar een bedrag van 62 gulden te zullen betalen samen met een rente van 6 percent per jaar.

bron: http://www.wissenburg.info/index.htm#/gen/gen18.htm
Last Modified 13 Apr 2009Created 13 Jan 2022 using Reunion for Macintosh