Stamboom - Person Sheet
Stamboom - Person Sheet
NameMathijs Gerard Mathijs Huijskens *
Deathbef 1518
Occupationschepen 1507
Spouses
Birthca 1460
Deathbetween 1540 and 1542
FatherHenrick Daniels * (ca1435-<1474)
Marriageaft 21 Sep 1474
ChildrenHenrick (->1552)
 Berta (->1554)
 Margriet Mathijs Gerit (ca1493-1554)
2NN
ChildrenRutger (->1537)
Notes for Mathijs Gerard Mathijs Huijskens *
Schepen 1507. Aangevuld met gegevens uit de genealogie Coolen.
ORA Oirschot (Toirkens 126c fol 1 nos 4-5 dd 31-12-1501 in ORA 1502) Mathijs zoon Gerard Mathijs Huijskens belooft aan zijn neef Mathijs Rutger Mathijssen die een jaarlijkse pacht van 10 en een half lopen rogge te gaan betalen, maat van Oirschot, steeds op Maria Lichtmisdag te voldoen en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag over een jaar, op onderpand van een stuk heiveld groot 4 lopenzaad gelegen in herdgang de Notel, b.p. Meeus Colen, de gemeenschappellijke straat, Corsten Gijsbrechts van der Berten. (Idem 5) De pacht uit de vorige akte is altijd aflosbaar op Maria Lichtmisdag tegen betaling van 24 en een halve peter.
ORA Oirschot (Toirkens 126c fol 24v no 125 dd 25-4-1503) Mathijs Gerard Mathijs Huijskens verkoopt aan zijn broer Gerard die een huis, tuin etc. geleegn in de herdgang Straten in de Haperdonk daar, b.p. zijn broer Gerard, zijn zwager Corsten Gijsbrechts van der Berten, de gemeijnte. Lasten hieruit zijn 2 mud en een zester rogge per jaar en een halve oude grote. Dat bezit was Mathijs eerder toebedeeld in een deling.
Idem (fol 28 no 136 dd 5-5-1503) Lupprecht Gerards belooft aan Mathijs Gerard Mathijs Huijskens die voortaan een pacht van een half mud rogge te gaan betalen, maat van Oirschot, steeds op Maria Lichtmisdag te voldoen op onderpand van een huis, tuin etc. gelegen in herdgang de Notel, b.p. Dirck van Beerwinkel, de straat, de koper.
ORA Oirschot (Toirkens 129b fol 293v nos 6-11 dd 29-12-1523 (lees 1522)) Henrick en Rutger, broers en wettige kinderen van Mathijs Gerit Mathijs Huijskens, Henrick Pennincks als man van Bertha, dochter van genoemde Mathijs, verder hun zuster Margriet met haar voogd Thomas Hoppenbrouwers, Peter Dircks Bressers als voogd over de minderjarige kinderen van genoemde Margriet die ze had verwekt bij haar man Jan Dirck Bressers, verder Gijsbrecht Mathijs Peter Roefs als man van Iken dochter van genoemde Mathijs, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze van hun vader Mathijs Gerit Mathijs Huijskens hebben geerfd.
Genoemde Henrick krijgt een huis, tuin etc., gelegen in herdgang de Notel, (…) een zesterzaad van een heiveld, ter zelfder plaatse gelegen (…). Genoemde Rutger krijgt een stuk land genoemd de Braeck gelegen in herdgang de Notel, (…) een stuk land gelegen in de zelfde herdgang, groot 4 en een halve lopenzaad (…). Genoemde Henrick Pennincks als man van Bertha krijgt een weiland genoemd dat Venne gelegen in herdgang de Notel (…), een stuk land, groot 6 lopenzaad, in de zelfde herdgang gelegen (…). Genoemde Margriet en haar kinderen van Jan Dirk Bressers krijgen een huis, tuin etc., gelegen in herdgang de Notel (…). Iken als weduwe en hun moeder zijnde, mag als ze wil, haar leven lang de grote kamer in het huis blijven gebruiken. Verder krijgt ze een zesterzaad heiveld, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen (…). Gijsbrecht Mathijs Peter Roefs als man van Ida krijgt een stuk land genoemd de Heijhoeve, gelegen in herdgang de Notel, (…) een stuk land groot 3 en een halve lopenzaad in de zelfde herdgang (…)
(Idem 7) Rutger Mathijs Gerit Mathijs Huijskens verkoopt aan zijn zuster Margriet, die daarvan het vruchtgebruik krijgt en haar kinderen die ze heeft verwekt bij Jan Dirck Bressers het erfrecht, het bezit dat hem vandaag in de deling toebedeeld is geworden. (Idem 8) Margriet dochter Mathijs Gerit Mathijs Huiskens met haar voogd en Peter Dirck Bressers als voogd over de minderjarige kinderen van Jan Dirck Bressers die deze bij genoemde Margriet had verwekt, dragen aan Rutger Mathijs Gerit Mathijs Huijskens het erfdeel over
dat haar vandaag toebedeeld is geworden. (Idem 9) Iken weduwe van Mathijs Gerit Mathijs Huijskens met haar voogd Gerit Mathijs Huijskens doet afstand van haar recht van vruchtgebruik inzake alle bezit dat haar kinderen vandaag werd toebedeeld, maar het testament van wijlen haar man Mathijs blijft daarbij wel van kracht. (Idem 10) Henrick Jan Pennincks heeft beloofd aan Marie dochter van Jan Willem Goijaerts die een jaarlijkse rente van een peter te gaan betalen, steeds op St. Servaasdag op onderpand van een weiland genoemd dat Venne en op onderpand van een stuk land van 6 lopenzaad, zoals hem dat als man van Bertha toebedeeld is geworden. De schuldenaar belooft het onderpand in goede staat te houden voor de betaling van de rente. (Idem 11) De rente uit de vorige akte is altijd aflosbaar op St. Servaasdag tegen betaling van 16 peters, mits er een half jaar vooraf is opgezegd.
ORA Oirschot (Toirkens 130a fol 421 no 276 dd 10-7-1527) Eerder had meester Gerart Gijsbrechts aan Katharina dochter van wijlen Daniel Jan Denen, die een jaarpacht verkocht van 2 mudde rogge, welke pacht meester Gerart had gekocht van van Mathijs Gerart Mathijs Huijskens, uit een grotere pacht van 2 en een half mudde rogge, conform een schepenbrief d.d. St. Jansdag anno 1505. Van die rogpacht van 2 mudde had meester Gerart wel het aflossingsrecht voor zichzelf behouden zoals hij zei en in die transportbrief was vermeld. Daarom is nu hier voor ons verschenen deze genoemde meester Gerart en heeft afstand gedaan van dat recht ten behoeve van Jan en Heijlwich, natuurlijke kinderen van wijlen Jan Nataels, priester, verwekt bij Katharijn dochter van Daniel Jan Denen van hierboven.
ORA Oirschot (Toirkens 134a fol 13v no 49 dd 29-1-1540) Thomas Peters van der Ameijden als wettige man van Annen wettige dochter van wijlen Jan van Esch heeft beloofd om aan Rutger zoon wijlen Mathijs Huijskens die een jaarlijkse rente van 15 stuivers te gaan betalen, steeds vervallend op Maria Lichtmisdag en voor de eerste keer per a.s. Maria Lichtmisdag op onderpand van een huis, tuin, grond etc. groot ca. 3 lopenzaad, gelegen in Oirschot herdgang de Notel, b.p. Aerdt Verhoven, Goijaert Verhoven, Jan Zuetericks, de straat.
ORA Oirschot (Toirkens 134a fol 62 no 218 dd 4-5-1540) Joest Driessen heeft als schuldenaar beloofd om aan Rutger Huijskens die een bedrag van 5 gulden en 18 stuivers te zullen gaan betalen en wel in drie termijnen, n.l. twee gulden en 18 stuivers terstond binnen nu en twee of drie dagen, nog anderhalve gulden per a.s. St. Jansdag en de andere anderhalve gulden per a.s. Oirschot kermis. (Idem no 219) Laureijs zoon wijlen Daniel Laureijssen heeft beloofd om de 5 gulden en 18 stuivers uit de vorige akte zelf zodanig te zullen betalen volgens de brief daarover, dat Joest Driessen daarvoor verder gevrijwaard blijft. (Idem no 220) Rutger Huijskens, ziek in zijn bed liggend maar wel in het bezit van zijn verstandelijke vermogens, heeft verklaard en mondeling uitgesproken dat als het mocht gebeuren, hetgeen hij niet hoopt, dat hij komt te overlijden, dat Jan Laureijs Daniels aan zijn dood dan niet schuldig is en vrijwaart hem daarvoor. Rutger zal daarvoor geen wraak nemen voor wat er is gebeurd en Rutger zal er dan ook niets voor eisen en geeft hem voor zijn eventuele dood altijd vrijwaring. (Idem no 223 dd 9-5-1540) Rutger Huijskens ziek zijnde maar wel in het bezit van zijn verstandelijke vermogens, heeft verklaard dat Marten Sgruijters die optreedt voor zijn zoon Dirck, hem volledig heeft voldaan inzake een meningsverschil en gevecht, de kwetsuren daarvan die deze Dirck bij Rutger heeft veroorzaakt en geeft hem daarvoor kwijting. Indien het mocht gebeuren, hetgeen God verhoedde dat Rutger komt te overlijden, dan zal Rutger geen wraak daarvoor nemen of geld van deze Dirck eisen of aansprakelijk stellen. Rutger geeft hem daarvoor vrijwaring.
Boedeldeling kinderen in 1542, vergelijk gegevens bij dochter Iken. (ORA Oirschot Toirkens 134c fol 7v no 13 dd 19-1-1542)
bron:http://www.wissenburg.info/index.htm#/gen/gen16.htm
Last Modified 11 Apr 2009Created 13 Jan 2022 using Reunion for Macintosh